четвер, 15 березня 2018 р.

7 пояснень, чому паперові книги завжди будуть кращими від цифрових

паперові книги
Ми живемо в епоху високих технологій, тому вже звикли до того, що найновіші девайси поступово витісняють з нашого життя звичні речі. Але нове – не завжди краще за старе, і особливо це стосується електронних книг. Хтось може заперечити, що, мовляв, звичайні паперові книги займають багато місця, збирають пил та мають ще якісь недоліки. Але є, як мінімум, сім істотних заперечень, які будуть зрозумілими будь-якому істинному книгоману!

1. Запах свіжонадрукованих історій 
 І не сперечайтеся! Бо жодний, навіть найкрутіший, гаджет не в
змозі передати той неповторний аромат паперових сторінок, які так і чекають, щоб їх перегорнули… Сам лише запах нової книги вже дарує передчуття задоволення від читання!
 
2. Відчуття вагомості
Паперова книжка, порівняно з електронною «читалкою», має істотнішу вагу, яку приємно відчути в руках. Ну справді, пригадайте той момент, коли ви залишаєте книгарню з невеличким, але таким цінним пакуночком – хіба це можна порівняти з тим, що вам скинули якийсь там файл на флешку? І тут мова йде не лише про вагу фізичну – адже книга, до якої ви можете торкнутися, підсвідомо стає для вас більш справжньою, ніж абстрактний віртуальний документ.  
 
3. Свобода читати де хочеться і скільки хочеться 
Здавалось би, проблем з електроенергією зараз немає – заряджай свої гаджети, де тільки є можливість, і читай. Але як тоді бути з довгими прогулянками лісом чи пікніками в парку, коли ви берете з собою книгу і з величезним задоволенням поринаєте у вигадані світи? З паперовою книгою все просто – можна читати під деревом хоч цілий день. А ось із цифровою можуть виникнути негаразди, і все – чарівний момент задоволення від читання втрачений!

4. Індивідуальність
 Кожна прочитана паперова книга завжди отримує власні особливі риси й стає частинкою прожитого вами життя. Усі ці загнуті сторінки, помітки на полях, вицвілі від часу обкладинки чи засушені пелюстки квітів між сторінками – це теж ваша історія! А що цікавого можна згадати про e-book? Хіба сторінку, на якій він завис!


5. Затишок справжньої бібліотеки  

паперові книгиТак, паперові книги займуть значно більше місця у вашому домі, ніж їхні електронні аналоги у вашому телефоні чи ноутбуці. Але погодьтеся, що ваші улюблені книги, поскладані рівними рядочками у великій шафі, стають справжньою експозицією прочитаного! І взагалі, ваша домашня бібліотека подарує той затишок, якого ніколи не принесе один-єдиний малесенький гаджет, скільки б книг у нього не було закачано.

6. Краще сприйняття тексту

Вчені довели: те, що ми читаємо з паперової книги, сприймається і запам’ятовується набагато краще, ніж прочитане з екрану. Виявляється, людині психологічно важче зосередитися на читанні довгого тексту електронної книги, особливо якщо він містить посилання. Це розфокусовує увагу, безперервність сприйняття переривається і мозок втрачає навичку структурувати інформацію.
 
7. Відпочинок для мозку
паперові книгиІнше наукове дослідження дало не менш цікаві результати: виявляється, що читання паперової книги перед сном знімає денну напругу і допомагає заснути, чого про електронну книгу не скажеш. Дивлячись на екран, ми напружуємо зір і примушуємо посилено працювати мозок, що аж ніяк не налаштовує на спокійний відпочинок.  


Висновок простий: читати паперові книги не лише приємніше, а ще й набагато корисніше, ніж електронні! Тому не позбавляйте себе цієї радості – читайте справжні книги і отримуйте від цього задоволення!

Немає коментарів:

Дописати коментар